ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Η νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι


Η φροντίδα των ασθενών μετά το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα ήταν κυρίως νοσοκομειακή. Η τεράστια όμως αύξηση των δαπανών για την υγεία χωρίς την αντίστοιχη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και τη σημαντική μείωση της θνησιμότητας, οδήγησε τα κράτη σε εφαρμογή εναλλακτικών εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας όπως είναι η υπηρεσία «νοσηλεία στο σπίτι».
Η φροντίδα στο σπίτι έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, αλλά σε οργανωμένη μορφή από εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες, άρχισε να εφαρμόζεται στην Ευρώπη από την εποχή της Florence Nightngale. Αν και ο κύριος λόγος λειτουργίας της νοσηλείας στο σπίτι ήταν η μείωση του κόστους νοσηλείας, γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ο ρόλος της στο σύστημα υγείας ήταν πολύπλευρος. Για την εκτίμηση της ποιότητας της φροντίδας στο σπίτι έχουν τεθεί ορισμένες αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της από την Αμερικάνικη Ένωση Νοσηλευτών το 1986.
Ο νοσηλευτής ως μέλος της υγειονομικής ομάδας αποτελεί τον σπουδαιότερο δομικό παράγοντα για την οργάνωση, παροχή και αξιολόγηση υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι. Για την αποδοτική οργάνωση όμως απαραίτητο είναι να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως το είδος των ασθενών, ο χώρος ευθύνης και η οικονομική επιχορήγηση.


http://www.imlarisis.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=33




Παρέμβαση σε επαγγελματίες υγείας
Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας στην πρόληψη της χρήσης ουσιών και ειδικότερα της χρήσης ψυχοφαρμάκων, πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι σημαντικός.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, κ.ά.. Διακρίνεται σ΄ αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και σ΄ αυτούς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΙΚΑ).
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής είναι ότι έρχεται σε άμεση επαφή με μεγάλο μέρος πληθυσμού και παρέχει τις υπηρεσίες της κυρίως για την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ασθενούντων πολιτών.
Επειδή οι επαγγελματίες υγείας είναι επιφορτισμένοι με την θεραπεία των ασθενών πολλές φορές αναπτύσσουν μια θεραπευτική σχέση με τους ασθενείς τους η οποία τους επιτρέπει να ασκούν μια ιδιαίτερη επιρροή. Άλλωστε ο ρόλος του γιατρού στην κοινωνία είχε ανέκαθεν μια ιδιαίτερη κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση. Ο γιατρός ήταν πολλές φορές αυτός που γινόταν αποδέκτης σημαντικών προσωπικών ή οικογενειακών «μυστικών» της οικογενείας. Ένα από τα σημερινά «μυστικά» είναι η χρήση ουσιών, η κακοποίηση, κτλ..
Ο γιατρός λοιπόν μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αν αποφεύγει την άσκοπη συνταγογράφηση ηρεμιστικών, υπνωτικών ή άλλων φαρμάκων. Επίσης μπορεί να συμβάλει σημαντικά μέσα από την παραπομπή εξαρτημένων ατόμων ή και των γονέων και συγγενών αυτών στο Κέντρο Πρόληψης. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου μπορούν να έχουν οι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών, όπου εκεί γίνεται κυρίως χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων, αλκοόλ και ινδικής κάνναβης.
Ένας άλλος τομέας συνεργασίας με τους επαγγελματίες υγείας θα μπορούσε να είναι η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης με τη δημιουργία Δικτύου και τη συνεισφορά γυναικολόγων, παιδιάτρων, κοινωνικών λειτουργών κτλ.


http://www.kporama.gr/draseisme/other-actions/healthprofessionals.html




Διαπολιτισμική νοσηλευτική και πολιτισμική επάρκεια για τους επαγγελματίες υγείας



Αυτό το βιβλίο στοχεύει να συμβάλλει στην αύξηση της τεκμηριωμένης γνώσης, στο πεδίο της διαπολιτισμικής φροντίδας και υγείας, με επικέντρωση στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Είναι χρήσιμο στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο τομέα της νοσηλευτικής επιστήμης και τις συναφείς επιστήμες, όπως δημόσια υγεία, προαγωγή υγείας, κοινωνική πολιτική, κοινωνική εργασία, κοινωνιολογία και επιστήμες υγείας. Επιπρόσθετα, το βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο σε άτομα που προσφέρουν κοινωνικό εθελοντικό έργο στην κοινότητα, προκειμένου να κατανοήσουν τη διαπολιτισμική υγεία και κοινωνική φροντίδα.


 Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Irene Papadopoulos, Αθηνά Καλοκαιρινού - Αναγνωστοπούλου, Χριστιάνα Κούτα



Ισότητα, ποιότητα και ασφάλεια στη φροντίδα υγείας

Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις όπως αυτές απορρέουν μέσα από την ιδιοτυπία της υγείας ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Το ευρύ φάσμα αναγκών και οι οικονομικές δυσχέρειες περιορίζουν τη δυνατότητα των υπηρεσιών να ενισχύσουν τις δομές και το ανθρώπινο δυναμικό.
Η ισότητα στην φροντίδα υγείας, ορίζεται ως:
- Ίση πρόσβαση στην διαθέσιμη φροντίδα για ίδιες ανάγκες
- Ίση χρησιμοποίηση για ίσες ανάγκες
- Ίση ποιότητα στην φροντίδα για όλους (Whitehead M., 1990).
Με τις εξελίξεις, σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες που γίνονται για αναδιαμόρφωση των συστημάτων υγείας, επικεντρώνονται σε κριτήρια που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην ίση πρόσβαση και στην ίση παροχή φροντίδας.
Είναι αναμενόμενο, αν και ανεπιθύμητο, με την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ να παρατηρηθούν προβλήματα στην πρόσβαση, σε διάφορες κοινωνικές ομάδες (π.χ παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στις απομακρυσμένες κοινότητες της υπαίθρου).




Νοσηλευτική ογκολογία - Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 1985 πάρθηκε η πολιτική απόφαση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον καρκίνο. Η επιτροπή Ογκολόγων της Κοινότητας το 1986 σχεδίασε το πρόγραμμα "Η Ευρώπη κατά του καρκίνου" με το οποίο εκτός των άλλων πρότεινε την κατάρτιση σε ογκολογικά ζητήματα των επαγγελματιών υγείας. Στα πλαίσια αυτών των οδηγιών η Ευρωπαϊκή Ογκολογική Νοσηλευτική Εταιρεία το 1989 κατάρτισε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εξειδίκευση στη νοσηλευτική ογκολογία το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής από πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην χώρα μας λειτούργησε τέτοιο πρόγραμμα στο τμήμα νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο εξειδικευμένος στην ογκολογία νοσηλευτής/τρια είναι πλέον αναγκαιότητα και για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο ρόλο του απαιτείται:

  • Δεξιοτεχνία.
  • Επιστημονική κατάρτιση.
  • Αγάπη για τους ασθενείς.
  • Αίσθημα ευθύνης.
  • Προσωπική προσπάθεια και χρόνο.
  • Ενδιαφέρον για βελτίωση του επαγγέλματος μέσω της νοσηλευτικής έρευνας και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στην καθημερινή πράξη.


Ο καρκίνος είναι αντικείμενο ομαδικής εργασίας. Ζωτικής σημασίας όμως είναι η θέση των νοσηλευτών στις πολύπλευρες προσπάθειες που γίνονται προς αντιμετώπιση του σε όλα τα επίπεδα: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Έρευνα, Παροχή ψηλής ποιοτικής φροντίδας,  υποστήριξη ασθενών και οικογενειών τους. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά, το κοινωνικό έργο που καλούνται να επιτελέσουν οι νοσηλευτές/τριες, στο δύσκολο δρόμο που καλείται να διανύσει κάθε άνθρωπος αντιμέτωπος με τον καρκίνο σε όλα τα βήματα της πορείας του.


http://www.bestrong.org.gr/el/support/1124/nurse/




Κοινωνική Υπηρεσία


Σε μια εποχή όπου αυξάνονται τα προβλήματα σε προσωπικό, οικογενειακό και ευρύτερα κοινωνικό  επίπεδο, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων στη προσπάθειά του να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες τους στηρίζει την Κοινωνική Υπηρεσία και εμπλουτίζει τις δραστηριότητές της.
Προτεραιότητα αλλά και επιθυμία όλων μας είναι να είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει, στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία, στους εφήβους, στους ανέργους, στην οικογένεια που βρίσκεται σε κρίση.
Η Κοινωνική υπηρεσία, το Πρόγραμμα Κοινωνικής Μέριμνας, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποτελούν τις βασικές δομές της πόλης μας, που έχουν ως επίκεντρο παροχής υπηρεσιών τον Δημότη.
Ταυτόχρονα, εγκαινιάζουμε νέες συνεργασίες με φορείς και υπηρεσίες, διευρύνοντας έτσι τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας. Μία από τις δεσμεύσεις μας είναι να ενισχύσουμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με νέες υποδομές και υπηρεσίες στην υγεία και την πρόνοια, δίνοντας έτσι πραγματικά περιεχόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η κοινωνική πολιτική προϋποθέτει την ευαισθησία, την προσοχή αλλά και την συνεργασία όλων των φορέων. Χρειάζεται όλοι μαζί δημοτικές υπηρεσίες, τοπική κοινότητα, φορείς και πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο μέσα στην πόλη με κύριο στόχο την φροντίδα στον άνθρωπο.
Η Κοινωνική Υπηρεσία αποτελεί μια δομή υποδοχής των κατοίκων της πόλης μας με βασικό στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσα από δράσεις πρόληψης.
Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους, που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στην προσωπική ή στην οικογενειακή ζωή τους και αναζητούν υποστήριξη ή ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης.



http://www.agan.gov.gr/web/guest/social


Ο ρόλος του νοσηλευτή στην ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις

Το επιστημονικό περιοδικό «Στίγμα» διατίθεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για περιοδική έκδοση που αφορά τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Στόχος του περιοδικού είναι να καλύψει τον ευαίσθητο και ιδιαίτερο χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων έτσι όπως διαμορφώνεται και συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 20 χρόνια, να δώσει αφορμές για να εκτεθούν απόψεις για το χώρο των εξαρτήσεων και να κατατεθούν προτάσεις και τεκμηριωμένες απόψεις για το χώρο της υγείας σε όλα τα επίπεδα (δημόσια νοσοκομεία, οικονομικά της υγείας, διασφάλιση ποιότητας κ.ά.).


http://cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=16&article_id=18856


Νοσηλευτική εκπαίδευση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα των ΤΕΙ. Όμως δυστυχώς για μια ακόμα φορά η κοινή γνώμη ασχολείται με τις σχολές των ΤΕΙ που επικαλύπτονται από το Πολυτεχνείο.

Ασχολούμενος 12 χρόνια με τη Νοσηλευτική, συμμετέχοντας στα κοινά της Νοσηλευτικής μέσα από συλλογικά όργανα, ζώντας και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης τόσο του ΤΕΙ που τελείωσα το 1988 όσο και του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που τελείωσα το 1992 και κυρίως απασχολούμενος στον χώρο εργασίας μου (γραφείο εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΝΕΕΣ) τόσο με φοιτητές ΤΕΙ αλλά και ΑΕΙ θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις που ελπίζω αν μη τι άλλο να βοηθήσουν τόσο το διάλογο όσο και την απεμπλοκή του θέματος από την αντιπαράθεση των σχολών πολυτεχνικής κατεύθυνσης.
Η Νοσηλευτική είναι επιστήμη και τέχνη και η διεθνής τάση είναι η υπαγωγή της στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ακόμα και η γειτονική μας Τουρκία έχει πλέον μόνο Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση.
Η παραγωγή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ευτυχώς ή δυστυχώς δεν δίνει διαφορετικούς ρόλους στους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ οι οποίοι έχουν και ταυτόσημα επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα διακριτοί ρόλοι ούτε υπήρξαν ούτε πρόκειται να υπάρξουν τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η μεγάλη ανάγκη για αναβάθμιση του ρόλου της Νοσηλευτικής στο σύστημα υγείας είναι κάτι που διατυπώνεται καθημερινά από επίσημα και μη χείλη.
Η έλλειψη Νοσηλευτών, οι άσχημες συνθήκες εργασίας, η μειωμένη κοινωνική καταξίωση και ο ιατροκεντρικός χαρακτήρας του συστήματος μαζί με την πρωτοφανή υπερπληθώρα γιατρών κρατούν τη Νοσηλευτική δέσμια της υποβάθμισής της και κάνει τα νέα παιδιά κυρίως του πανεπιστημίου αλλά και των ΤΕΙ να ψάχνουν διεξόδους εκτός της κλινικής Νοσηλευτικής.


http://www.disabled.gr/lib/?p=7261


Κέντρα φιλοξενίας και νοσηλείας περιστατικών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που χρήζουν κοινωνικής φροντίδας

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διεύθυνση ΑΜΕΑ, τη διαπιστωθείσα έλλειψη δομών, προτείνοντας να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την εκ των προτέρων εξεύρεση γενικότερης λύσης για τη φιλοξενία και νοσηλεία ατόμων που χρήζουν κοινωνικής φροντίδας κι έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που αποκλείει τη φιλοξενία τους στα υπάρχοντα ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία δομών κοινωνικής φροντίδας και να αποτρέψει στο μέλλον τον κίνδυνο της εισαγωγής ασθενών που χρήζουν πρωτίστως κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδρύματα παροχής κατ' εξοχήν ιατρικών υπηρεσιών, επιβαρύνοντας έτσι το έργο τους.




http://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.kleistes-domes.36885




Η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν


Για την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν είναι επιβεβλημένο η υψηλού επιπέδου φροντίδα που αυτό παρέχει να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών που βλέπει και αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως Όλον και όχι μόνον ως ιατρικό πρόβλημα ή ως σύμπτωμα κάποιας ασθένειας.
Έτσι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ο ψυχολόγος του Νοσοκομείου μας:

  • επιδιώκουν την ψυχο-κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών που απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία, καθώς και των οικογενειών τους,
  • παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται και διασυνδέουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με πηγές στήριξης και φροντίδας στην κοινότητα,
  • παρέχουν υποστηρικτική συμβουλευτική,
  • βοηθούν τον ασθενή να διευρύνει και να ενδυναμώσει το δίκτυο κοινωνικής στήριξής του,
  • παρέχουν διευκολύνσεις, εντός και εκτός νοσοκομείου, σε ασθενείς που στερούνται περιβάλλοντος,
  • προετοιμάζουν την έξοδο του ασθενή από το νοσοκομείο και φροντίζουν για την καλύτερη φροντίδα και αποκατάσταση μετά το εξιτήριο,
  • συνεργάζονται με φορείς και οργανώσεις και παραπέμπουν ασθενείς για την κάλυψη των αναγκών τους,
  • παρακολουθούν την πορεία των ασθενών μετά το εξιτήριο, στις περιπτώσεις που το κρίνουν αναγκαίο.

    Για την επίτευξη όλων των παραπάνω το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας συνεργάζεται με όλους όσοι εμπλέκονται με τη νοσηλεία των ασθενών (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), αλλά και με φορείς και δομές εκτός Νοσοκομείου, όπως είναι προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία, Ξενώνας Ενηλίκων, Βοήθεια στο Σπίτι και Νοσηλεία στο Σπίτι, Γεροντολογία), Κοινωνικές Υπηρεσίες Νομαρχιών και Δήμων, το Άλμα Ζωής (για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού) κ.λπ., καθώς πολλές φορές τα αιτήματα σχετίζονται με τη φροντίδα και τη στήριξη των ασθενών μετά το εξιτήριο.
    Οι υπηρεσίες των κοινωνικών λειτουργών και του ψυχολόγου παρέχονται στους ασθενείς που τις ζητούν και τις χρειάζονται δωρεάν στο χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας, όπου διασφαλίζεται η δεοντολογία και το απόρρητο με την ύπαρξη χώρου συνεντεύξεων. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι περιπατητικός οι υπηρεσίες μας παρέχονται στο θάλαμο νοσηλείας.
    Επιπλέον στα πλαίσια του κοινωφελούς ρόλου του Νοσοκομείου μας η Κοινωνική Υπηρεσία γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για δωρεάν εξετάσεις ή/και νοσηλεία εξυπηρετουμένων από διάφορους φορείς και οργανώσεις, όπως είναι Το Χαμόγελο του παιδιού, Το Εργαστήρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νοητική Υστέρηση, ο Ξένιος Ζευς (δομή για ψυχιατρικά ασθενείς), Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δημοσίων Νοσοκομείων κ.λπ. Αυτό, όπως είναι ευνόητο, γίνεται πάντα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στο απόρρητο των προσωπικών στοιχείων των ασθενών μας.
    Τέλος, εκτός από τις αναμενόμενες υπηρεσίες σε ένα Νοσοκομείου Κοινωφελούς Ιδρύματος, όπως είναι το Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, είναι εύλογο η Κοινωνική Υπηρεσία να διαμεσολαβεί στη Διοίκηση για αιτήματα απόρων ασθενών προκειμένου αυτοί να τύχουν δωρεάν νοσηλείας ή και δωρεάν εξετάσεων, μετά από κοινωνική έρευνα και τήρηση των αρχών και της δεοντολογίας του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού βεβαίως. Έτσι, από την αρχή ακόμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας εκατοντάδες άποροι ή οικονομικά αδύναμοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύθηκαν δωρεάν και απήλαυσαν υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες και φροντίδα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου μας. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό έγινε χωρίς διακρίσεις από τους υπόλοιπους ασθενείς και με τη διακριτικότητα που προσιδιάζει στον κοινωφελή χαρακτήρα του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.
http://www.dunant.gr/default.aspx?id=207


Νοσηλεία στο σπίτι

Το Πρόγραμμα Νοσηλείας στο Σπίτι για παιδιά με καρκίνο υλοποιείται από τη ΦΛΟΓΑ, με την αποκλειστική χορηγία της GlaxoSmithKline και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους.
Η Νοσηλεία στο σπίτι περιλαμβάνει τη διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων, όπως αιμοληψία, περιποίηση καθετήρα Hickman, χορήγηση υποδόριων ενέσεων κ.α. από ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας «Αγία Σοφία» και «Α.&Π. Κυριακού».
Το πρόγραμμα έγινε δεκτό τόσο από τα παιδιά και τους γονείς όσο και τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων με ενθουσιασμό και τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος αποδεικνύονται σωτήρια για τα παιδιά και τις οικογένειες ενώ έχει επιτευχθεί δραστική αποσυμφόριση των εξωτερικών ιατρείων των δύο νοσοκομείων.
  • Διευκόλυνση του έργου των γιατρών και των νοσηλευτών στα εξωτερικά ιατρεία των Ογκολογικών τμημάτων των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων δεδομένου ότι καθημερινά έχουν να φροντίσουν λιγότερα παιδιά με αποτέλεσμα τη βελτίωση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας,
  • Βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών στα εξωτερικά ιατρεία και γενικά βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών.
  • Μικρότερος κίνδυνος έκθεσης των παιδιών σε μικρόβια στο δρόμο ή τους χώρους αναμονής των νοσοκομείων.
  • Καλύτερη ψυχική κατάσταση των παιδιών, λιγότερη ταλαιπωρία στους δρόμους και τους χώρους αναμονής των νοσοκομείων και γενικά καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών για όσο διάστημα υποβάλλονται σε θεραπεία.
  • Οικονομικό όφελος για τις οικογένειες λόγω λιγότερων μετακινήσεων
  • Λιγότερες απουσίες των γονιών από την εργασία τους και των παιδιών από τα σχολεία τους και πολλά άλλα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών που φιλοξενούνται στο «Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας» όπου φιλοξενούνται 30 οικογένειες από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα τα παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.



Κατ' οίκον νοσηλεία



Η κατ΄ οίκον νοσηλεία αποτελεί δικαίωμα των ασθενών και τμήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας . Στα περισσότερα από αυτά, περιγράφεται με σαφήνεια η αρχή, η οποία διέπει την κατ΄ οίκον νοσηλεία ως επιλογή κάτω από το δόγμα «as ambulatory as possible».
Ως κατ΄ οίκον νοσηλεία αναφέρεται εδώ η μακρόχρονη νοσηλευτική φροντίδα χρονίων ή βαρέως πασχόντων ασθενών ή/και η χρόνια νοσηλευτική φροντίδα ατόμων στην τέταρτη ηλικία (long term care ή chronic care).
Οι νομικοί προσανατολισμοί τέτοιων ενεργειών περιλαμβάνουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών σε τέτοιες θεραπείες κατ' οίκον, στη διαδικασία επιλογής των επαγγελματιών υγείας, στον προσδιορισμό της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών (μέσω συστημάτων πιστοποίησης και διαπίστευσης της ποιότητας), στο διαχωρισμό νοσηλευτικών και ιατρικών πράξεων και στην ασφάλιση των επαγγελματιών υγείας έναντι λαθών κατά τις εκτελούμενες πράξεις.
Δυστυχώς η Ελλάδα υστερεί σε νομικό πλαίσιο, το οποίο να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και από νομικής άποψης κρίνεται έωλη η προσφορά νοσηλευτικών υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέχρι σήμερα.


http://www.zesi.gr/zesi/gr/Item.action?id=5
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου