ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Κοινωνία και Υγεία


Το μεγαλύτερο ποσοστό ακόμη και του πλέον ενημερωμένου κοινού δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό που ονομάζουμε οικονομικοκοινωνική στάθμη επηρεάζει πολύ περισσότερο την υγεία από ό, τι και η καλύτερη ιατρική φροντίδα.
Σε χώρες όπως η Φιλανδία, οι οποίες διαθέτουν εύκολα προσπελάσιμη και εξαιρετική υψηλή ιατρική κάλυψη, η γενική θνησιμότητα στους χειρώνακτες είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των περισσότερο εκπαιδευμένων και οικονομικά εξασφαλισμένων. Είναι γενικά αναγνωρισμένο ότι ανάμεσα στην οικονομική ανέχεια, την ανεπαρκή εκπαίδευση και την υψηλή νοσηρότητα υπάρχουν αμφίδρομες και ισχυρές, ανά δύο συσχετίσεις.
Η σχέση των κοινωνικών παραγόντων με την υγεία είναι διαπιστωμένη αλλά πολλές από τις γενεσιουργές παραμέτρους παραμένουν αδιευκρίνιστες και φαίνεται να εξαρτώνται από τις τοποχρονικές συντεταγμένες. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές ερευνητικές μελέτες από ιατρούς και κοινωνιολόγους, αλλά δεν είχε επιχειρηθεί μέχρι τώρα μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το βιβλίο αυτό.
Το βιβλίο είναι εκτεταμένο, επιστημονικό και περιεκτικό, αλλά συγχρόνως ισόρροπα ζυγισμένο και κατανοητό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ιατρούς και άλλους λειτουργούς υγείας όσο και από φοιτητές και το προβληματιζόμενο κοινό. Το κείμενο αντανακλά όχι μόνο την παιδεία του συγγραφέα αλλά και τις φιλοσοφικές του ανησυχίες. Λέγεται συχνά ότι η επιστήμη δεν έχει ούτε πατρίδα ούτε θρησκεία. Η σωστή αυτή άποψη έχει μια εξαίρεση, τον χώρο της Κοινωνικής Ιατρικής. Στον σημαντικό αυτόν τομέα, η κοινωνική ευαισθητοποίηση, ακόμα και η πολιτική προοπτική, αποτελούν συνιστώσες για την αποτύπωση και τη διερεύνηση των προβλημάτων που τον συναπαρτίζουν. Με τη συλλογιστική αυτή το βιβλίο αυτό αποτελεί καίριο βοήθημα για την ανατομία της ιατροκοινωνικής πραγματικότητας στη χώρα μας.


Συγγραφέας: Γιάννης Τούντας


Κοινωνία & Υγεία IV


Κύριος στόχος της παρούσας έκδοσης είναι η έγκυρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας αλλά κυρίως του ευρύτερου κοινού σε επίκαιρα ιστορικά θέματα.Η θεματολογία είναι ευρύτατη και καλύπτει περιοχές άμεσα σχετιζόμενες με τη νόσο και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της, αλλά και με την οργάνωση και οικονομία των υπηρεσιών υγείας.
Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τα ηθικά διλήμματα που απορρέουν από αυτές, τις οστεοαρθρίτιδες, το μεταβολικό σύνδρομο, τις συναισθηματικές διαταραχές, τις παθήσεις του εντέρου, τη νόσο του Πάρκινσον αλλά και τα προβλήματα της οικονομίας και πολιτικής της υγείας.
Η επιλογή των θεμάτων έγινε με γνώμονα τον επικαιρότητα και τη σημασία τους για την υγεία ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.
Στον παρόντα τόνο περιλαμβάνονται τα κείμενα των είκοσι δύο διαλέξεων του ομώνυμου κύκλου ομιλιών "Κοινωνία και υγεία IV"


Συλλογικό έργο: Άλκης Κωστάκης, Ανδρέας Π. Καραμπίνης, Δανάη Παπαδάτου, Ιωάννης Κυριόπουλος, Χρήστος Λιονής, Άγγελος Χατζάκης, Νίκος Μανιαδάκης


Κοινωνία & Υγεία III


Κοινωνία και υγεία ΙΙΙ Σκοπός του τίτλου των είκοσι ομιλιών -ο οποίος και αποτελεί το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης- με το γενικό τίτλο "Κοινωνία και υγεία ΙΙΙ: Από τη βασική έρευνα στην κλινική εφαρμογή" είναι να αναδείξει την προσφορά της βασικής βιοϊατρικής έρευνας στην κλινική πράξη, παραθέτοντας παραδείγματα παθήσεων των οποίων η αιτιοπαθογένεια και η θεραπευτική αντιμετώπιση έχουν ιδιαιτέρως ωφεληθεί από τα ερευνητικά επιτεύγματα.
Τα θέματα που διαπραγματεύεται ο παρών τόμος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επίκαιρων ιατρικών θεμάτων, όπως: γήρανση και ευ ζην, η ρύπανση του αέρα και η υγεία, επιδημίες λοιμώδους αιτιολογίας στη σύγχρονη εποχή, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα "έξυπνα" φάρμακα και τα λειτουργικά τρόφιμα.




Συγγραφέας: Ελένη Γραμματικοπούλου




Υγεία και Κοινωνική Ασφάλεια


Προτεραιότητες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν η αναβάθμιση και βελτίωση της δημόσιας υγείας με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας σε περιφερειακό επίπεδο, την εισαγωγή σύγχρονων διοικητικών και οικονομικών μεθόδων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των παρεχομένων υπηρεσιών.

Η EEO διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και στελέχη στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να συνεπικουρήσει τους δημόσιους οργανισμούς υγείας στη διεύρυνση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι τομείς παροχής υπηρεσιών της εταιρείας περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση φορέων υγείας, υποστήριξη Δικαιούχων στην υλοποίηση έργων υγείας και ψυχικής υγιεινής, αξιολόγηση νοσοκομειακών μονάδων και σχεδιασμό & εκτέλεση εξειδικευμένων προγραμμάτων εργαζομένων σε φορείς υγείας.

http://www.eeogroup.gr/index.php/el/our-services/health-and-social-security-.html


Υγεία & Κοινωνική Ασφάλιση


Οι δημόσιοι φορείς υγείας και κοινωνικής ασφάλισης καλούνται να αναδιοργανώσουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους και να αποκεντρώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητά τους. Από την άλλη, οι ιδιωτικοί φορείς απαιτούν αποτελεσματικότερες διαδικασίες και έλεγχο του κόστους, ώστε να μπορούν να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς και εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της περαιτέρω ανάπτυξής τους.
Η SingularLogic Integrator θεωρεί ότι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, η πληροφορική αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Με την ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία που κατέχει σε θέματα σύνθετων λύσεων πληροφορικής και τις συνεργασίες που έχει συνάψει με εξειδικευμένες εταιρίες του χώρου, αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή.

http://www.singularlogic.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=92&Itemid=116


Υγεία Αρρώστια Κοινωνία


Η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με την ανάδυση καίριων προβλημάτων της υγείας και της δημόσιας υγείας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Πέρα από την όποια συμβολή του στην κατανόηση των επιμέρους ζητημάτων που διαπραγματεύεται, φιλοδοξεί να συμβάλει και στη διερεύνηση των πολιτιστικών ανακατατάξεων (με αφορμή και πεδίο το δίπολο: υγεία και αρρώστια) στις σύγχρονες κοινωνίες, στο βαθμό που θεωρητικο-επιστημονικό υπόβαθρο όλων των αναλύσεων αποτελεί η πολιτιστική κοινωνιολογία, δηλαδή η Κοινωνιολογία που ενδιαφέρεται για τις πολιτιστικές μεταβολές και τα πολιτιστικά πρότυπα, καθώς και για το πεδίο με τον τίτλο: με το "κακό" στον σύγχρονο κόσμο. 


Συγγραφέας: Αγραφιώτης Δημοσθένης




Κοινωνία και Υγεία
Στην εποχή μας θεωρείται πλέον αναγκαία από τον επιστημονικό κόσμο η μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνιολογία της υγείας και της ασθένειας. Παρότι η ιατρική κοινωνιολογία έχει διεθνώς θεμελιωθεί και είναι ενεργή για περισσότερα από τριάντα χρόνια, η υγεία και η φροντίδα της δεν αποτελούσαν μέχρι σήμερα κύριο τομέα κοινωνιολογικής έρευνας, σε αντίθεση με άλλες θεματικές ενότητες, όπως η αγορά εργασίας, οι κοινωνικές διακρίσεις και η θρησκεία.
Σκοπός των συγγραφέων του συλλογικού αυτού τόμου είναι να συμβάλουν στον τομέα της κοινωνιολογίας της υγείας με έρευνες που έχουν ως σημείο αναφοράς την καθημερινότητα ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με σύγχρονες, ευρέως διαδεδομένες ασθένειες, όπως οι επιπλοκές από το κάπνισμα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι νεφροπάθειες ή το AIDS.
Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ασθενών και των οικογενειών τους φωτίζονται η ψυχολογία, η δύναμη και οι αδυναμίες αυτών των ατόμων και αναδεικνύεται η ανθρώπινη πλευρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μακριά από εργαστήρια και ψυχρές ιατρικές διαδικασίες.
Καλύπτονται ακόμα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου προβληματισμού και σχετίζονται με την υγεία των μεταναστών και των προσφύγων, με τη βιομηχανία του σεξ, την πορνεία και τη διαδικτυακή πορνογραφία, τη διαγενεακή εκπαίδευση και την ομοφυλοφιλία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε στελέχη του ιατρικού και παραϊατρικού τομέα της δημόσιας υγείας στον ελλαδικό και στον κυπριακό χώρο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η δημόσια υγεία αποτελεί, εξάλλου, έναν σημαντικό πολυδιάστατο παράγοντα ευημερίας των πολιτών, ενώ η πολυπρισματική θεώρησή της αναμφισβήτητα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.


Συλλογικό έργο: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Θεμιστοκλής Αποστολίδης, Αντώνης Θεοχάρους, Έλλη Ν. Ιωαννίδη - Καπόλου, Μαρία Καρεκλά, Μαργαρίτα Καψού, Χριστιάνα Κούτα, Κώστας Σ. Κωνσταντίνου, Μάριος Κωνσταντίνου, Peter Loizos, Χριστίνα Λοΐζου, Χαράλαμπος Μαγουλάς, Άννα Μάινα, Στέλλα Μουστάκα - Playbell, Stefan Beck, Γεωργία Ναθαναήλ, Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, Σουζάνα - Ελίζα Παύλου, Αναστασία Συμεού, Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανδρέας Φιλαρέτου 


Κοινωνιολογία της Υγείας


Το παρόν δίτοµο έργο αποσκοπεί στην παρουσίαση των βασικών ζητημάτων που σχετίζονται µε την Κοινωνιολογία της Υγείας και της Ασθένειας. Στον πρώτο τόμο, εξετάζονται οι βασικές θεωρητικές διαδρομές όπως η λειτουργική προσέγγιση, η θεωρία της συμβολικής αλληλεπίδρασης, η μαρξιστική προσέγγιση, καθώς και προσεγγίσεις των κλασικών κοινωνιολόγων που άπτονται των σχετικών ζητημάτων.

Μια δεύτερη βασική θεματική αφορά την κοινωνιολογία του σώματος, όπου αναλύονται οι θεωρίες για το έμφυλο σώμα, η προσέγγιση του Μπουρντιέ, του Έλιας κτλ.





Συγγραφέας: Χαράλαμπος Οικονόμου 


 Κοινωνιολογία της υγείας και ποιότητα ζωής



Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνεται μια καινούργια ματιά των σχέσεων της υγείας με την κοινωνία και αναλύονται οι μεταξύ τους αλληλοδράσεις και συσχετίσεις, συμπεριλαμβάνοντας θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής καθώς και ζητήματα βιο-ηθικής και δεοντολογίας. Η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής έχει καθιερωθεί πρόσφατα ως η πλέον κατάλληλη μέθοδος εκτίμησης της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας. Τα ζητήματα βιο-ηθικής καθίστανται σήμερα ιδιαίτερα σημαντικά στην καθημερινή ιατρική πρακτική, καθώς επιδρούν άμεσα στην ποιότητα της θεραπευτικής σχέσης. Επίσης, η διεξοδική ανάλυση των σημαντικότερων θεμάτων στο πεδίο της κοινωνιολογίας της ασθένειας και της κοινωνιολογίας των υπηρεσιών υγείας προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων απαντήσεων στο ζήτημα της νεωτερικότητας ή μετα-νεωτερικότητας στην υγεία ως ένα πολυδιάστατο πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο.
Επιχειρείται η επαναπροσέγγιση της υγείας με την κοινωνία, στηριζόμενη στο ολιστικό βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο υγείας και διερευνώνται όχι μόνο οι αντικειμενικές αλλά και οι υποκειμενικές πραγματικότητες και διαστάσεις της ασθένειας, της αρρώστιας και της υγείας. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη σύνθεσης των επιμέρους θεωριών και θεωρημάτων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση μιας μεταθεωρίας της κοινωνιολογίας της υγείας και της ποιότητας ζωής. Η υγεία και η ποιότητα ζωής αποτελούν σήμερα το κεντρικό ζητούμενο, όχι μόνο των υπηρεσιών υγείας, αλλά και μιας κοινωνίας μη υγιούς. Ο ταυτόσημος εννοιολογικός προσδιορισμός της υγείας και της ποιότητας ζωής ως βιοψυχοκοινωνική ευεξία, επιτρέπει τη θεωρητική τους πρόσληψη σε ένα ενιαίο γνωστικό πεδίο μελέτης και ανάλυσης. Η υγεία και η ποιότητα ζωής ως πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο στοιχειοθετούν τη δημιουργία μιας μετα-θεωρίας της κοινωνιολογίας της υγείας και σηματοδοτούν την απαρχή ενός νέου γνωστικού αντικειμένου.

Συγγραφέας: Μάρκος Σαρρής 


Καθαρή Υγεία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιωμάτα 


Σημαντικές σχέσεις μεταξύ υγείας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας.Σημαντικές σχέσεις μεταξύ υγείας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας. Επιπλέον, ένα πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρέχει μια εξαιρετική βάση για την Υπεράσπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, μια αξία που βασίζεται σε εναλλακτικές απόψεις για την υγεία ως εμπόρευμα, και την ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τη δημόσια δράση για την υγεία που βασίζεται στη φιλανθρωπία.
Το κείμενο αυτό απομυθοποιεί συστήματα που έχει συσταθεί για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Εξετάζει τη χρήση και τη χρησιμότητα των δικαιωμάτων των προσεγγίσεων ως ένα σημαντικό μέρος του οπλοστασίου που διαθέτει για την υγεία και την ευημερία τους επαγγελματίες και τα μέλη της κοινότητας που εργάζονται σε μια ποικιλία των ρυθμίσεων για τη βελτίωση της υγείας και της μείωσης των ανισοτήτων υγείας. Η παγκόσμια εμβέλεια του, Ίδια Κεφάλαια Υγεία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρουσιάζει παραδείγματα από όλες τις περιοχές του κόσμου για να τονίσει την επιτυχή χρήση των ανθρωπίνων προσεγγίσεων δικαιωμάτων σε τομείς όπως το HIV / AIDS, η βελτίωση της πρόσβασης σε βασικά φάρμακα, την αναπαραγωγική υγεία, υγεία των γυναικών, και τη βελτίωση της υγείας των περιθωριοποιημένων και των μειονεκτουσών ομάδων.
Η κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αλληλεξάρτησή τους με ίδια κεφάλαια για την υγεία και την υγεία είναι απαραίτητη για τη δημόσια υγεία και τους επαγγελματίες της προαγωγής της υγείας, καθώς και τη σημασία τους για ένα ευρύ φάσμα των άλλων επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό το κείμενο είναι πολύτιμη ανάγνωση για τους επαγγελματίες φοιτητές, και ερευνητές που ασχολούνται με την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην υγεία και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Συγγραφέας: Ann Taket

Δημόσια υγεία και κοινωνική πολιτική: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποχή του


Ο τόμος των Πρακτικών του Συνεδρίου "Δημόσια υγεία και κοινωνική πολιτική: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποχή του" αποσκοπεί στη διερεύνηση των προβλημάτων ανάπτυξης της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, καθώς επίσης και στην ανάδειξη της σημασίας και του νοήματος, τα οποία προκύπτουν από τους θεσμούς και τις επιλογές που έγιναν στις αρχές του εικοστού αιώνα. Την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή περίοδο, οι κυβερνήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου καλούνται να δώσουν λύσεις και να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του εκσυγχρονισμού του κράτους και της αναδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας και να θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη των υγειονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και των κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ζητήματα όπως το κράτος πρόνοιας και οι κοινωνικές ασφαλίσεις, τα δίκτυα υποδομής και η δημόσια υγεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη τον 19ο και 20ο αιώνα και οι πολιτικές και τα θεσμικά μέτρα για τις συνθήκες εργασίας και την επαγγελματική παθολογία, αποτελούν αντικείμενα συζήτησης και μελέτης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε όσα συνέβησαν στην χώρα μας την περίοδο του μεσοπολέμου. Μέσα από την συγκριτική ιστορική και κοινωνική ανάλυση αυτών των θεμάτων εξετάζεται η πορεία θεμελίωσης και εξέλιξης των πολιτικών υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης, ενώ προσφέρεται και για περαιτέρω διερεύνηση φαινομένων τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στις μετέπειτα εξελίξεις στη δημόσια υγεία και την κοινωνική πολιτική.


Συλλογικό έργο: Paul Weindling, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Νικόλαος Βακάλης, Άλκης Βατόπουλος, Εμμανουήλ Βελονάκης, Κατερίνα Γαρδίκα, Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη, Τίνα Γκαράνη, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Απόστολος Δόλγερας, Σπύρος Δρίβας, Χρήστος Δ. Ζηλίδης, Βασιλική Θεοδώρου, Δέσποινα Καρακατσάνη, Νίκος Κατσίρης, Ξενοφών Ι. Κοντιάδης, Ελισάβετ Κοντογιώργη, Βασίλης Κοντός, Ελένη Κορνάρου, Γεώργιος Κουλιεράκης, Ιωάννης Η. Κυριόπουλος, Γεώργιος Λεοντάρης, Ιωάννης Λεοντάρης, Χρήστος Λιονής, Χρήστος Λούκος, Βασίλειος Μακρόπουλος, Γεωργία Μαυρογόνατου, Άννα Μαχαιρά, Θεόδωρος Δ. Μουντοκαλάκης, Ντίνα Μουστάνη, Γεώργιος Χ. Ντουνιάς, Λήδα Παπαστεφανάκη, Γιώργος Ραχιώτης, Μάνος Σαββάκης, Κωνσταντίνος Χατζής, Σεβαστή Τρουμπέτα, Marius Turda


Ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της υγείας


Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στην Ελλάδα σημαντικά βήματα αναγνώρισης της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας της υγείας ως επιστημονικών κλάδων, η συνομιλία μεταξύ των δύο είναι περιορισμένη ενώ σπανίζουν οι κοινές τους εκδηλώσεις. Αυτό συμβαίνει παρά το ότι η κοινωνιολογία και η ανθρωπολογία όλο και περισσότερο συγκλίνουν καλύπτοντας κοινά πεδία ενδιαφέροντος. Αντί όμως το ερευνητικό έργο της μίας να εμπλουτίζεται από αυτό της άλλης μέσω μίας διεπιστημονικής προσέγγισης, η ερευνητική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα ωσάν οι δύο αυτές επιστήμες να είναι διακριτές και περιχαρακωμένες στα όριά τους. Παρόλα αυτά, η τάση τα εν λόγω όρια να καθίστανται όλο και περισσότερο δυσδιάκριτα, ενδυναμώνεται. Σε αυτό συνέβαλε η διατύπωση των μεταδομικών, μετανεωτερικών και φεμινιστικών θεωριών για το σώμα, οι οποίες αμφισβήτησαν την "επιστημονικότητα", την "αντικειμενικότητα" και την "πολιτική ουδετερότητα" της βιοϊατρικής γνώσης. Οι εξελίξεις αυτές στο θεωρητικό και επιστημολογικό πεδίο ευνοούν τα εγχειρήματα διεπιστημονικών προσεγγίσεων, ενσωματώνοντας στοιχεία από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο παρών τόμος επιχειρεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, περιλαμβάνοντας κείμενα ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων καθώς και άλλων επιστημόνων που ασχολούνται με την υγεία, προσεγγίζοντας διαφορετικές πτυχές του πεδίου.


Συλλογικό έργο: Χαράλαμπος ΟικονόμουΜάνος Σπυριδάκης1925- Σωτήρης Θ. ΔημητρίουΓεώργιος Τ. Αλεξιάς,Αναστασία ΖήσηΚατερίνα Παπαϊωάννου,Γεωργία ΔηλάκηΑθηνά Σαλάππα,Martina LoosΜανόλης ΤζανάκηςΑθηνά ΠεγκλίδουΜάνος ΣαββάκηςΕύα ΚαρατζάΔημήτρης Γ. ΜαγριπλήςDiana RiboliΓιάννης ΚυριακάκηςΧριστίνα ΒέικουΠαναγιώτης ΓκούβερηςΜιχαήλ ΚουλίζοςΜαρία ΧριστοπούλουΕυγενία ΓεωργούσηΔέσποινα Καρακατσάνη,Βασιλική ΘεοδώρουΔημήτρης Ηλιόπουλος


Κοινωνιολογία της Υγείας

Οι δημογραφικές και οικονομικές ανακατατάξεις των τελευταίων δεκαετιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν κάνει επιτακτική για την ελληνική κοινωνία την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από όσον το δυνατό μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες καθώς και την ορθολογική διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος υγείας με την αντίστοιχη μείωση του χάσματος μεταξύ επένδυσης και επιπέδου υπηρεσιών. Σε αυτά τα πλαίσια, το εισαγωγικό αυτό μάθημα της κοινωνιολογίας της υγείας και της ασθένειας έχει τρεις κύριες επιδιώξεις: (α) να φέρει στο προσκήνιο τη θεμελιώδη σημασία του κοινωνικού περιβάλλοντος στην υγεία και την εμφάνιση της ασθένειας, (β) να εξηγήσει τους λόγους και τις διαδικασίες που συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και παράγοντες επηρεάζουν το είδος και την κατανομή των ασθενειών στις διάφορες πληθυσμιακές κατηγορίες και (γ) να αναλύσει τη δομή, οργάνωση και στελέχωση των συστημάτων παροχής ιατρικών υπηρεσιών καθώς και των τρόπων ανταπόκρισής τους. Για τη διερεύνηση αυτών των τριών σημαντικών θεματικών ενοτήτων θα προσφύγουμε σε δεδομένα και περιπτώσεις από τη διεθνή καθώς και την ελληνική πραγματικότητα.  

http://www.nurs.uoa.gr/proptyxiakes-spoydes/ma8imata/deytero-e3amhno/koinwniologia-ths-ygeias-e.html


Κοινωνιολογία, Νοσηλευτική, και Υγεία

Front Cover
Συγκεκριμένα , το βιβλίο αναφέρεται στους νοσηλευτές καθώς και στην κοινωνιολογία και την  άμεση σχέση της με την υγεία. Καθοδηγεί τους αναγνώστες μέσα από μια σειρά κλασικών και σύγχρονων κοινωνιολογικών συζητήσεών που έχουν μια συγκεκριμένη επίδραση στην κατανόηση των νοσηλευτών της νοσηλευτικής φροντίδας και της υγείας.


Συλλογικό έργο: Anne Williams , Χάνα Cooke , Καρλ Μαΐου








Κοινοτική νοσηλευτική

Η Νοσηλευτική έχει ηγετικό ρόλο στα συστήματα φροντίδας υγείας και κυρίως στις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου ο νοσηλευτής συμμετέχει ως μέλος της ομάδας υγείας με υπεύθυνους ρόλους στην ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας (προαγωγή υγείας, αλλά και πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) του ατόμου, της οικογένειας, του πληθυσμού ευθύνης, της κοινότητας στην οποία εργάζεται.
Σκοπός της συγγραφής αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιαστούν το περιεχόμενο της Κοινοτικής Νοσηλευτικής, ο ρόλος και οι δραστηριότητες του κοινοτικού νοσηλευτή βασίζονται σε θεωρητικά πρότυπα, που συνθέτουν τη βάση της Κοινοτικής Νοσηλευτικής.

http://www.skroutz.gr/books/149490.%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE.html



Η κοινωνιολογία της υγείας

Η Κοινωνιολογία της ΥγείαςΗ Κοινωνιολογία της Υγείας, Second Edition διερευνά τις επιπτώσεις των σημερινών κοινωνικών μεταβολών για την υγεία, την ασθένεια και την υγειονομική περίθαλψη, και παρέχει μια επισκόπηση των βασικών ανησυχιών σε αυτούς τους τομείς. Αυτή η νέα έκδοση περιλαμβάνει έναν εντελώς νέο κεφάλαιο με τίτλο «Τέλος της Ζωής», η οποία θα βοηθήσει την υγεία και κοινωνική μέριμνα των εργαζομένων για να ανταποκριθούν με εμπιστοσύνη σε μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές περιοχές της φροντίδας. Το κεφάλαιο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την αλλαγή νοοτροπίας έναντι του θανάτου, τις θεωρίες του θανάτου, και την παρηγορητική φροντίδα. Όλα τα κεφάλαια έχουν πλήρως ενημερωθεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων ποικιλομορφίας, όπως το φύλο, την εθνότητα και την αναπηρία. Επιπλέον, επεκτάθηκε και επικαιροποιήθηκε με κεφάλαια περιλαμβάνουν «Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας» και «Ανισότητες Υγείας».


Το κείμενο αυτό ενισχύεται περαιτέρω μέσω της χρήσης των μελετών περιπτώσεων που σχετίζονται με τη θεωρία στην επαγγελματική πρακτική, και ερωτήσεις συζήτησης για την ενίσχυση της κατανόησης. Σύνδεσμοι σε δικτυακούς τόπους απευθείας στον αναγνώστη για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υγεία, την κοινωνική ευημερία και τις κυβερνητικές πολιτικές.


Συγγραφέας: Alan Clarke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου